Artritis psoriàsica

Què és l’Artritis Psoriàsica?

L’artritis psoriàsica és una forma d’artritis que desenvolupen alguns pacients amb psoriasi que causa dolor, rigidesa i inflor en una o més articulacions. Es calcula que a un 10-30 % de les persones que ja pateixen psoriasi se’ls diagnosticarà també artritis psoriàsica en algun moment de la seva vida.

Només un especialista sabrà distingir si el dolor, la rigidesa o la inflamació a les articulacions correspon a una artritis psoriàsica.

Símptomes més comuns

  • Se t’inflen un o diversos dits de les mans o dels peus, i adquireixen un aspecte que recorda les salsitxes.
  • Sents dolor articular, sobretot en repòs, i millora quan mous l’articulació.
  • Quan et despertes, et costa obrir i tancar les mans i notes dolor i rigidesa a les articulacions i a les plantes que millora amb el moviment.

Tractaments

El tipus de tractament que rebrà cada pacient sempre serà personalitzat, com en la psoriasi, i dependrà de diversos factors: edat i estil de vida de la persona, gravetat de l’artritis psoriàsica que pateixi, presència d’altres malalties i medicaments que prengui per a aquestes altres malalties.
Els fàrmacs de primera línia són: antiinflamatoris no esteroidals, corticoides, fàrmacs antireumàtics modificadors de la malaltia (FAMM), FAMM d’última generació amb diana específica o tractaments biològics.

Què ve primer: la psoriasi o l’artritis psoriàsica?

  • Un 60-75 % dels pacients amb diagnòstic d’artritis psoriàsica desenvolupen primer la psoriasi cutània.
  • En un 10-20 % dels casos, l’artritis psoriàsica apareix abans que les afectacions de la pell.
  • En un 5-10 % les dues malalties es manifesten alhora.

Té cura?

Tot i que no es cura, es pot controlar amb un diagnòstic precoç i un bon tractament per eliminar la inflamació i el dolor, així com per aturar el dany en l’articulació afectada. Sense tractament, l’artritis psoriàsica pot causar discapacitat.

Qui la pateix?

A Espanya, és una malaltia comuna: hi conviuen entre 100.000 i 200.000 persones. Es manifesta amb més freqüència entre els 30 i els 50 anys.

Per què és vital el diagnòstic precoç?

Si sents rigidesa, inflamació o dolor a les articulacions i sospites que pots tenir artritis psoriàsica, ves de seguida al teu metge de capçalera perquè et pugui derivar al reumatòleg. Podria ser un dolor mecànic banal, però correspon a l’especialista comprovar-ne l’origen i establir el diagnòstic.
El reumatòleg t’explorarà els tendons i les articulacions per veure si estan inflamats, si hi ha dolor o estan rígids. A més, pot sol·licitar una anàlisi de sang o un altre tipus de proves per descartar malalties amb símptomes similars. Recorda que un diagnòstic precoç és clau per aturar el possible dany articular. Si no es medica, un pacient que comença amb una manifestació lleu de l’artritis pot evolucionar cap a un estat més greu i incapacitant.