Què és la Psoriasi

Què és la Psoriasi?

La psoriasi és una malaltia inflamatòria de la pell ocasionada per una alteració del sistema immunitari. Es pot manifestar en qualsevol part del cos en forma de lesions cutànies enrogides i cobertes d’escates blanquinoses, de mida i intensitat variables, que poden provocar picor, coïssor, sagnat i fins i tot dolor. La psoriasi no és una malaltia infecciosa i, per tant, NO ÉS CONTAGIOSA. Quan la psoriasi afecta les articulacions se la coneix com Artritis Psoriàsica.

Per què tinc psoriasi o artritis psoriàsica?

Causes genètiques: La psoriasi i l’artritis psoriàsica no s’hereten, però hi ha factors genètics que predisposen a patir-les. És a dir, els fills d’una persona amb psoriasi tenen més probabilitats de desenvolupar psoriasi, però no forçosament la patiran. Passa el mateix amb l’artritis psoriàsica. Al voltant del 30 % de les persones amb psoriasi o artritis psoriàsica té un o més familiars directes amb la mateixa malaltia. Per exemple, si només un dels pares pateix psoriasi, la possibilitat que els seus fills la desenvolupin és d’un 10 %. Si els dos pares la tenen, la probabilitat augmenta al 50 %.

Té cura?

Avui dia no hi ha una cura definitiva per a la psoriasi, però, igual que en altres malalties cròniques, com la diabetis, sí que hi ha tractaments molt efectius que seran capaços de controlar la teva malaltia i que t’ajudaran a mantenir una bona qualitat de vida.

Què és una malaltia inflamatòria?

El nostre sistema immunitari és el mecanisme de defensa que té el nostre organisme per combatre agents estranys, com ara els virus o els bacteris. Quan els detecta, el nostre cos genera com a resposta una inflamació temporal amb la qual pretén eliminar-los. En les persones amb psoriasi i artritis psoriàsica, el sistema immunitari està sobreestimulat i com a mecanisme de defensa produeix substàncies que afavoreixen una inflamació permanent de la pell i les articulacions.

És una malaltia rara?

No. Al voltant d’un 2 % de la població mundial té la malaltia. Imagina’t una sala de teatre amb 200 persones: quatre d’elles la podrien patir. A Espanya, la població a la qual se li ha diagnosticat supera el milió de persones. La malaltia afecta tant homes com dones de qualsevol ètnia i edat. Sol aparèixer entre els 15 i els 35 anys.

Per què és tan important el diagnòstic precoç?

Si sospites que pots tenir psoriasi, ves al teu metge de capçalera perquè et pugui diagnosticar i, si cal, derivar a l’especialista: el dermatòleg o el reumatòleg.

  1. No deixis passar el temps.
  2. Un diagnòstic precoç és clau per controlar la inflamació i limitar l’avenç de les lesions a la pell i les articulacions.
  3. No hi ha anàlisis de sang que siguin capaços de detectar la malaltia; tanmateix, el dermatòleg la podrà identificar amb una inspecció visual de la pell, les ungles o el cuir cabellut.
  4. Si l’especialista no té clar el diagnòstic, realitzarà una biòpsia per examinar sota el microscopi una mostra de la pell afectada.
  5. Compta també amb altres professionals sanitaris com el teu metge d’atenció primària, la teva infermera o el teu farmacèutic. Et poden ajudar en el control de la malaltia.
  6. Para atenció al dolor articular. Si sents rigidesa, inflamació o dolor a les articulacions, contacta amb el teu metge de capçalera o dermatòleg perquè et pugui derivar al reumatòleg, que comprovarà si pateixes o no una artritis psoriàsica. Podria ser un dolor mecànic banal, a causa d’artrosi, però correspon a l’especialista comprovar-ne l’origen.

Tindré sempre les mateixes lesions?

La psoriasi sol evolucionar en brots, alternant períodes més o menys intensos amb d’altres en què les lesions disminueixen o desapareixen. Fins i tot és freqüent que en nous brots sorgeixin plaques vermelles en zones de la pell on no havien aparegut abans. Un bon diagnòstic permetrà iniciar un tractament efectiu i frenar la progressió de les lesions cutànies, fet que incidirà en un augment del teu benestar físic i psicològic.