Cuida’t cada dia

Cuida’t cada dia

La psoriasi o l’artritis psoriàsica no són malalties localitzades només a la pell o les articulacions, sinó que tenen l’origen en un anormal funcionament del sistema immunitari que predisposa a la inflamació. Actualment, s’ha demostrat que la inflamació també intervé en l’arterioesclerosi i l’augment del risc cardiovascular.
Per aquest motiu és important que adoptis un estil de vida respectuós amb el teu organisme que disminueixi la resta de factors de risc cardiovascular.

Amb la psoriasi ni et preocupis, ni te’n despreocupis. Ocupa-te’n.

Acudeix a les visites mèdiques

Acudeix a la consulta amb la visita preparada: anota preguntes que tinguis a fer i també trasllada com són els símtomes, brots i l’afectació de la malaltia a la teva qualitat de vida.

Cuida la teva alimentació

 • Verdura i fruita en tots els teus àpats, perquè t’aporten minerals, antioxidants i vitamines, que han demostrat tenir un efecte beneficiós en la pell afectada per la psoriasi. No t’oblidis de triar els productes de proximitat i de temporada, ja que tenen més nutrients.
 • Omega-3, el gran antiinflamatori. És un àcid gras essencial que el nostre organisme no és capaç de fabricar; per això necessitem ingerir-lo. Es troba en el peix blau, les llavors, la fruita seca i les algues.
 • Consumeix més peix que carn. En persones vegetarianes, es pot substituir el peix per algues, llavors i altres fonts d’omega-3.
 • Abans integral que refinat. Els cereals integrals són una excel·lent font de minerals.
 • Tingues cura de la teva flora intestinal, així aprofitaràs tots els nutrients que consumeixes.Els aliments fermentats, com el iogurt i el quefir, la protegeixen.
 • El poder de la vitamina D. És antiinflamatòria i equilibra el sistema immunitari. La millor manera d’activar-la és prenent el sol moderadament. També la pots trobar en el peix blau, els ous i les llavors de gira-sol.

L’esport és el teu aliat

 • Ves al teu especialista perquè t’aconselli quina és l’activitat física que pots practicar depenent del moment en què et trobis. Si no tens inflamació i no estàs passant per cap brot, els especialistes recomanen la pràctica periòdica de l’exercici aeròbic que t’agradi més, com ara caminar, córrer, anar amb bicicleta o nedar perquè:
 • Redueix el risc de patir algunes malalties associades a la psoriasi, com la diabetis, les malalties cardiovasculars o la hipertensió.
 • Millora la flexibilitat i mobilitat articular, a més de la força muscular.
 • Produeix endorfines, que posen a ratlla l’estrès.
 • Afavoreix la sociabilització, cosa que evita l’aïllament.
 • Controla el teu pes. El sobrepès i l’obesitat empitjoren la psoriasi i disminueixen l’eficàcia dels tractaments.

Gestiona l’estrés

L’estrès és comú en el nostre accelerat ritme de vida contemporani. És vital aprendre a gestionar-lo, ja que té un impacte negatiu sobre el nostre sistema immunitari i repercuteix en la salut de la nostra pell i de tot el nostre organisme:

 • Intenta dedicar-te uns minuts al dia per a tu.
 • Practica algunes disciplines que afavoreixen la relaxació, com ara ioga, taitxí, pilates o meditació.

Digues no a tabac i alcohol

Poden provocar un empitjorament de la malaltia.

No t’aïllis

Les visites mèdiques solen ser breus i espaiades en el temps, de manera que pots arribar a experimentar desorientació i solitud. No dubtis a buscar suport. A Acció Psoriasi, associació de pacients i familiars fundada el 1993 amb el suport d’especialistes mèdics, vetllem pels teus drets i posem a la teva disposició un ampli ventall de serveis d’informació i assessorament. Et volem guiar cap a un bon control de la teva malaltia i cap a una millora en la teva qualitat de vida.