Símptomes, tipus i consells

Tipus de psoriasi

En plaques

És la psoriasi més comuna. A la pell apareixen àrees vermelles i engruixides, amb escates blanquinoses a sobre. És habitual trobar-les en el cuir cabellut, els genolls, els colzes i la part baixa de l’esquena.

En gotes

És la més habitual en nens i adolescents. Les lesions són petites i es distribueixen com una esquitxada, generalment en el tronc i les extremitats.

Invertida

Les lesions són de color vermell intens brillant i sense escates. Apareixen en engonals, aixelles, entre les natges i a sota del pit.

Pustulosa

Es caracteritza per l’aparició de grans de pus sobre les plaques. És una forma molt poc freqüent, tot i que greu, de psoriasi.

En plaques

És la psoriasi més comuna. A la pell apareixen àrees vermelles i engruixides, amb escates blanquinoses a sobre. És habitual trobar-les en el cuir cabellut, els genolls, els colzes i la part baixa de l’esquena.

Psoriasi en zones especials

Cuir cabellut

L’afectació del cuir cabellut és molt freqüent. Pot acompanyar qualsevol forma de psoriasi, fins i tot pot ser la forma d’inici o l’única localització de la malaltia.

Es presenta en forma de descamació seca molt adherida (caspa gruixuda) sobre una zona vermella del cuir cabellut. No produeix alopècia.

Psoriasi palmoplantar

Aquesta forma de psoriasi als palmells i les plantes dels peus es caracteritza per plaques molt seques i pot interferir molt en la feina i en la vida personal, perquè la pell se sol clivellar, sagnar i fer mal. L’afectació plantar fins i tot pot provocar problemes de mobilitat.

Psoriasi a les ungles

L’afectació unguial és molt variable: uns pacients tenen petits «punts» a les ungles (semblants a les marques d’un didal), d’altres presenten engruiximent i deformació de les ungles, i d’altres, taques grogues que corresponen al desenganxament de l’ungla del seu llit. A més de les molèsties per fer alguns treballs manuals, l’afectació unguial sol preocupar per la seva visibilitat. És difícil de diagnosticar, i s’ha de diferenciar de les micosis unguials.

Psoriasi a la cara

L’afectació facial és poc comuna, però quan passa interfereix molt en la vida personal i professional. La pell de la cara és més delicada i difícil de tractar que altres zones del cos, de manera que cal anar amb compte amb la majoria dels tractaments tòpics, ja que aquests poden produir irritació o altres efectes secundaris.

Psoriasi en els plecs

És una variant molt incòmoda i pot ser dolorosa. És difícil de tractar amb els medicaments tòpics a causa de la irritació que poden produir i perquè els corticoesteroides tòpics s’han fet servir amb limitacions en aquesta localització.

Símptomes

Picor

Apareix quan sorgeixen les lesions i estan més inflamades i vermelles, i quan la pell està seca (amb moltes escates blanquinoses).

Com alleujar la picor quan és lleu:

 • El fred, un bon aliat: aplica’t la crema hidratant prèviament refredada a la nevera. No et posis gel, perquè et pots provocar cremades.
 • Fitoteràpia: col·loca compreses amarades de camamilla, ja que té propietats
  antiinflamatòries i sedants.
 • El suc o gel de la planta aloe vera alleujarà la picor, hidratarà i reduirà la inflamació.
 • Un bany d’aigua tèbia amb civada o vinagre t’ajudarà a disminuir la picor i la sequedat.
 • Aplica’t locions hidratants que continguin antipruriginosos (mentol, polidocanol, al·lantoïna, càmfora, pramoxina…)

Consells per al teu dia a dia:

 • Fes servir sabons sense detergent, gels de bany sobreengreixants i xampús neutres o amb un pH àcid, entre un 4 i un 4,5.
 • No et posis roba de llana o sintètica, ni que et vagi massa justa.
 • Si no pots evitar rascar-te fes-ho utilitzant el palmell de la mà o el tou dels dits; no et rasquis amb les ungles.
 • Evita llocs massa caldejats i les dutxes massa calentes.
 • Protegeix-te les mans amb guants quan toquis aigua, detergents i altres productes de neteja.

Descamació

Es produeix quan es desprèn la capa còrnia (la més externa de la pell) en petites làmines.

 • Hidrata’t la pell. Així evitaràs que es ressequi i es descami i disminuiràs el risc que es clivelli i es formin fissures doloroses.
 • Les cremes emol·lients i amb queratolítics són ideals per hidratar la pell, evitar les clivelles i reduir o fins i tot eliminar les escates.

Dolor

Quan les lesions de la pell estan molt seques, es poden clivellar i provocar dolor. Sol ocórrer en els palmells, les plantes dels peus, els colzes, els genolls i les ungles quan estan afectades.

Consulta el metge de capçalera, el dermatòleg i el reumatòleg.

 • Si en les lesions de la pell s’han format clivelles.
 • Si la psoriasi afecta els plecs de la pell, com ara aixelles i engonals, i en aquests també s’han format fissures.
 • Si sents rigidesa, inflamació o dolor en qualsevol de les articulacions.